Gdje kupiti?

 

UČINITE KOŠENJE SIGURNOM I UGODNOM PRAKSOM

Košenje je poznato mnogim ljudima, međutim; kosilice Vas mogu ozlijediti. Košnja trave na kosinama, preko predmeta, stavljanje stopala ili prstiju preblizu noževa i popravak kosilica bez potrebnog znanja i stručnosti neke su od najčešćih opasnosti. Učinimo košenje sigurnom i ugodnom praksom pridržavajući se sljedećih mjera opreza.

Prvo, upoznati se s kosilicom čitanjem korisničkog priručnika. Ovo je najvažniji korak sigurnosti koju većina korisnika kosilica preskače. Prije rada pregledati sve sigurnosne štitnike na kosilici, ako se nešto čini da nije na mjestu treba odmah popraviti. Održavanje noževa oštrima daje bolje rezultate košnje i štedi snagu. Također olakšava sam postupak košnje. Ne preporučuje se kositi noću ili pod umjetnom rasvjetom kada je vidljivost loša, najsigurnije vrijeme za košnju je danju.

Osnovnih elektroničkih mjera opreza se treba pridržavati, nikad nemojte ostaviti pokrenutu kosilicu bez nadzora ili ostavljati pokrenutu kada se ne koristi. Sigurnosne sklopke se ni u kojem slučaju ne smiju onesposobiti odnosno isključiti. Za dobre rezultate košnje treba izbjegavati košenje mokre trave, vlažna trava se može nagomilavati na noževima i na kraju smanjiti njihov radni učinak. Također, vlažna trava predstavlja opasnost za električne kosilice. Suhi uvjeti smanjuju mogućnost klizanja na kosinama.

Primjerena odjeća je također važna. Odjenuti čizme ili sličnu tvrdu, obuću, duge hlače, po mogućnosti traperice kako bi se noge zaštitile. Noževi mogu izbacivati oštre predmete koji se nalaze na tlu; stoga su dugački rukavi i zaštita za oči dobra mjera u zaštiti od letećih predmeta. Motorni uređaji proizvode buku stoga je potrebno koristiti zaštitu sluha/čepiće za uši.

Kao što je ranije spomenuto, zbog opasnosti od predmeta na tlu, potrebno je temeljito pregledati područje koje se kosi, pogotovo ako se nije duže vrijeme kosilo i ukloniti predmete koje noževi mogu izbaciti. Preporučuje se košenje bez prisutnosti drugih osoba. Kućne ljubimce držati dalje od kosilice jer se mogu naći na putu i može doći do ozljeđivanja. Kada postoji društvo, može doći do pada koncentracije i time do nesreće. Djecu i bebe treba držati dalje od kosilice.
Ako djeca upravljaju kosilicom, moraju biti pod nadzorom odrasle osobe. Također bi trebali fizički biti dovoljno jaki i razumjeti rad kosilice, ali i opasnosti s kojom se može susresti. Za osobe starije dobi, također moraju fizički biti dovoljno jaki za upravljanje kosilicom radi sigurnijeg rada, pogotovo na kosinama ili radom s kosilicom na guranje.

Korištenje kosilice na guranje na kosinama može biti izazovno, preporučuje se horizontalno košenje kosine. Ukoliko se osoba koja upravlja posklizne da se noga ne nađe pod oštrim noževima. Zabranjeno je korištenje traktorskih kosilica na kosinama jer su nestabilne. Ako je kosina prevelika, koristiti ručnu kosilicu umjesto traktorske kosilice.

Za vrijeme radova na održavanju kosilice potrebno je odspojiti žice, a ključ držati izvan kosilice. Teška nesreća se može spriječiti ukoliko se osiguramo da se kosilica iznenada ne uključi za vrijeme radova održavanja. Doliti gorivo prije pokretanja i kasnije ukoliko je potrebno, ali samo nakon što se motor ohladi. Cigarete, žar i otvoreni plamen držati dalje od goriva. Benzin bi se trebao držati u posudi s FM, UL, ili CSA oznakom pod odgovarajućim uvjetima.

Ovi savjeti pomažu u povećanju sigurnosti i poboljšanju iskustva košenja.

Hongoldonia.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Klikom na gumb Slažem se slažete se s korištenjem kolačića.