Trebate li malu pomoć za početak? Pogledajte naš jednostavan vodič. 

Postoji mnogo vrsta kosilica i ako niste upoznati s tehnologijom, odabir one koja Vama najviše odgovara može biti vrlo kompliciran. Iz tog razloga smo napravili ovaj jednostavan vodič kako bismo Vam pomogli u početku. Koju širinu košnje odabrati? Na koji raspon proizvoda se trebate usredotočiti? Koje značajke trebate tražiti? Samo slijedite 3 koraka koji su dolje navedeni i u kratkom roku ćete pronaći pravi proizvod za Vas i Vaš vrt. 

Prvi korak. 

Koliko dugo želite kositi? 

Svaka kosilica može obaviti posao i odgovarati veličini Vašeg vrta, bio on veliki ili mali. Pravo pitanje je: “Koliko dugo želite kositi?” Kao što ste već pretpostavili, jednostavnim modelima treba više vremena: njihova širina košnje i kapacitet koša su općenito manji tako da ćete kositi manje trave u sekundi i češće ćete morati prazniti koš. 

Drugi korak. 

Želite li malčirati? 

Princip malčiranja je rezanje gornje trećine duljine trave i umjesto skupljanja u koš, pokošena trava se vraća na tlo kao prirodno gnojivo, te tako smanjuje isparavanje vode.

Ako travu kosite na kraću duljinu, potrebno je češće kositi, ali ukupno vrijeme košenja je smanjeno (trava se ne skuplja). Trava je zdravija i zelenija za razliku od tradicionalnih tehnika košnje kada se 100% pokošene trave skuplja. 

Većina kosilica može obavljati oboje pomoću dodatka za malčiranje. 

Treći korak. 

Kakav vrt imate? 

Složenost Vašeg vrta i razina udobnosti koju želite postići će definirati značajke koje tražite kod kosilica. Dostupni modeli Honda kosilica su Push (ručni pogon), Jednobrzinski, SMART Drive® i Varijabilna brzina prijenosa. 

Dolje navedene informacije će Vam pomoći u odabiru modela koji Vam je potreban ovisno o vrsti vrta koji imate. 

 

 • MALI I SLOŽENI VRTOVI


  Vrt je malen (ispod 300m2), bez kosina (<5%) ili neravnog tla. Možda je složen: s grmovima, drvećem, cvjetnim gredicama i rubovima. Za ovakav tip vrta bit će Vam potrebna lagana kosilica s dobrim svojstvom upravljanja. Preporučujemo model na guranje (ručni pogon)
   
 • SREDNJE VELIKI / OTVORENI VRTOVI  Vrt ima otvorena područja s malo neravnog tla, blagih kosina (>5%) i bez zatvorenih dijelova. Htjet ćete samohodnu kosilicu koja se s lakoćom nosi sa zahtjevnom okolinom. Naša preporuka je jednobrzinski, samohodni model.
   
 • SREDNJE VELIKI / VELIKI SLOŽENI VRTOVI   Vrt je složen s obiljem drveća, grmlja, cvjetnim gredicama i stazama. Samohodni model, kojim možete mijenjati brzinu kretanja kako biste precizno i sigurno kosili oko mnogo prepreka, bio bi idealan. Naša preporuka je samohodni model sa SMART Drive® pogonom. 
   
 • VRTOVI RAZLIČITIH VELIČINA I VRSTA TLA   Vrt se sastoji od različitih travnatih područja s otvorenim prostorima srednje ili velike veličine i nekoliko zatvorenih područja. Za snalaženje u svim ovim različitim područjima biti će potrebne različite brzine košnje. Naša preporuka je samohodni model s varijabilnom brzinom prijenosa.